Jabłczan kreatyny a masa mięśniowa

Kreatyna jest jednym z najbardziej popularnych suplementów sportowych. Do wyboru mamy monohydrat, jabłczan, ester etylowy, azotan i chlorowodorek kreatyny oraz wiele innych. Dzisiaj klika słów na temat jabłczanu, czyli jednej z częściej wybieranych przez sportowców odmian kreatyny.

Kwas jabłkowy jest kwasem pochodzenia naturalnego, pojawia się w większych ilościach w owocach a także w kłączach na przykład żurawiny, borówek czy jarzębiny. Jest to wartościowy dodatek do lekarstw, syropów, preparatów do ssania. W przemyśle spożywczym spotykamy go w postaci regulatora kwasowości, na przykład w lodach, marmoladach owocowych, herbatkach smakowych. W środowisku sportu doceniany przede wszystkim za właściwości przemian energetycznych, wspomagających wzrost wytrzymałości oraz siły mięśniowej. Głównym zamysłem kombinacji cząsteczki kreatyny i kwasu jabłkowego było poprawienie bioretencji samej kreatyny, przyspieszenie jej resorpcji i zwiększenie stabilności w organizmie .

Jabłczan kreatyny (TRI-CREATINE MALATE) stanowi cząsteczkę powstałą ze złączenia jabłczanu i trzech cząsteczek kreatyny. Takie zestawienie pomaga wzmocnić poziom energii, jako że jabłczan jest wykorzystywany w cyklu Krebsa. Ponadto rezultatem jest podniesienie rozpuszczalności, redukcja problemów żołądkowych oraz ułatwienie resyntezy ATP.

Suplementacja pomaga we wzmacnianiu muskulatury. Jabłczan kreatyny jest z powodzeniem wykorzystywany przez sportowców wytrzymałościowych, kulturystów w okresie redukcji, ja również przez osoby trenujące sporty walki.

Dodaj komentarz